Lån

Når du kjøper noe som koster litt penger og du har mulighet til å ta opp et lån på kan det være greit å bestemme seg om dette lånet skal være et lån med sikkerhet eller et lån uten sikkerhet. Det vil ha litt og si for hvordan du går frem videre i salgsprosessen. Er du en privatperson og kjøper en bil fra en annen person uten å bruke sikkerhet vil banken be deg om mindre dokumentasjon. Det kan være veldig greit og det kan gå litt fortere. Bruker du et lån med sikkerhet vil banken spørre etter informasjon som kjøpskontrakt og andre ting som gjør at du vil få litt mer oppfølgning, som også kan være ganske kjekt om du ikke har vært borti eller er vant til å gjøre dokumentene selv.

Lånebevis

Kjøper du en bil med et lån hvor banken tar sikkerhet i bilen kan banken utstede et lånebevis som viser at du har fått lån til et visst beløp. Det samme gjelder for hus hvor det er enda viktigere å ha finansiering på plass før du bestemmer deg for å kjøpe huset. Det er nemlig slik at det tar tid å finne det huset man liker. Da må du lete. Leter du uten penger kan det fort bli ganske kjedelig å få svar fra banken en stund etterpå at du ikke har noe lån å hente. Hadde du fått vite dette først ville problemet vært løst fra dag en.

Når du kjøper noe som helst vil du helst unngå et det følger med gjeld på det du kjøper. Da drar du med deg problemer og en bank som du kanskje ikke ønsker inn i din private økonomi. Det er bedre at du heller betaler ned det gamle lånet og tar opp et nytt lån i den banken du vil ha lånet på den måten du vil ha lånet. Hva som passer deg best er ofte en måte som ikke nødvendigvis passer andre så bra. Finn derfor din måte. Når du unngår restgjelden vil du også unngå andre heftelser på bilen. Det er viktig at du sjekker med veiregisteret hvor mye penger som er utestående på din bil eller om det er noen andre retter som er registrert. Det kan hindre deg mange problemer og bekymringer i fremtiden.

Kontrakt

Er du en type som liker å gjøre ting med et håndtrykk? Det må du holde deg unna akkurat her. Her er det kontrakter som gjelder. Du må kunne vise til hvem som styrer hva og hvorfor ting skal styres på denne måten. Er du en type som trenger litt hjelp så er det lov. Det er advokater som hjelper til med kontrakter eller så har du forbruksrådet eller andre som også har ting klart slik at din rettigheter er beskyttet samtidig som kjøper kan ta det vil han vil hvis han føler han ikke har fått det han kjøpte.